Hebben massages wel een positief effect op de gezondheid of is dat verkooppraat?

Massage heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het is natuurlijk wel van belang dat deze door gekwalificeerde masseurs worden uitgevoerd. Daar is veel wetenschappelijk bewijs voor. 

Hieronder worden enkele van de belangrijkste gezondheidseffecten van massage beschreven:

 • Stressvermindering: Massage kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van ontspanning en welzijn te bevorderen. Het verlaagt de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, en stimuleert de productie van endorfines, de ‘gelukshormonen’ die een gevoel van welzijn en ontspanning bevorderen.
 • Verbeterde bloedcirculatie: Massage helpt de bloedcirculatie te verbeteren door de bloedvaten te verwijden en de doorstroming van bloed naar de spieren en weefsels te bevorderen. Dit kan leiden tot een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en organen, en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen.
 • Verminderde spierspanning en pijnverlichting: Massage kan helpen om spierspanning te verminderen en de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren te verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van pijn, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en spierpijn.
 • Verbeterde houding en lichaamsbewustzijn: Massage kan helpen bij het verbeteren van de houding door de spieren in balans te brengen en te ontspannen. Het kan ook helpen bij het vergroten van het lichaamsbewustzijn, waardoor je je meer bewust wordt van spanningen en disbalans in je lichaam.
 • Versterkt immuunsysteem: Regelmatige massages kunnen het immuunsysteem versterken door het stimuleren van de lymfestroom en het vergroten van de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ziekteverwekkers.
 • Verbetering van de spijsvertering en metabolisme: Regelmatige massages kunnen de werking van organen stimuleren en afvalstoffen versnelt afvoeren. Dit bevordert de gezondheid en draagt bij aan verbetering van systemische zieken.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Massage kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door stress en spanning te verminderen, wat resulteert in een diepere en meer ontspannen slaap.

Het effect van massage kan variëren, afhankelijk van het type massage dat wordt gegeven. De masseurs van Fair Wellness beheersen veel verschillende technieken en zullen deze steeds toepassen op basis van de geboekte massage en de behoefte en wensen van u als klant. Enkele veelvoorkomende vormen van massage zijn:

 • Zweedse massage: een ontspannende massage met lange strijkbewegingen, knedingen en lichte druk.
 • Diepe weefselmassage: een intensievere massage die zich richt op de diepere lagen van spieren en bindweefsel om spanning en knopen te verminderen.
 • Sportmassage: gericht op atleten en mensen met actieve levensstijlen, om spierherstel te bevorderen, blessures te voorkomen en de prestaties te verbeteren.
 • Triggerpointmassage: gericht op het verlichten van specifieke pijnlijke punten in de spieren, ook wel triggerpoints genoemd.
 • Shiatsu-massage: een traditionele Japanse massage die gebruikmaakt van drukpunten en rektechnieken om de energiestroom in het lichaam in balans te brengen.
 • Reflexologie: een massage van de voeten,handen of oren die specifieke reflexpunten stimuleert die in verbinding staan met verschillende organen en systemen in het lichaam.
 • Thaise massage: het heeft specifieke gezondheidseffecten die het onderscheiden van andere vormen van massage. Veel van onze masseurs zijn speciaal opgeleid in het verzorgen van deze vorm van massage.

Hoewel er veel anekdotisch bewijs is dat de positieve effecten van massage ondersteunt, is het belangrijk op te merken dat de wetenschappelijke studies naar massage nog beperkt zijn en meer onderzoek vereisen om de specifieke mechanismen en effecten beter te begrijpen.

Enkele bronnen:

 1. Field, T. (2016). Massage therapy research review. Complementary Therapies in Clinical Practice, 24, 19-31.
 2. Moraska, A. (2008). Therapist education impacts the massage effect on postoperative pain. Clinical Journal of Pain, 24(1), 8-18.
 3. Cherkin, D. C., et al. (2011). A comparison of the effects of 2 types of massage and usual care on chronic low back pain: A randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 155(1), 1-9.
 4. Moyer, C. A., et al. (2004). A meta-analysis of massage therapy research. Psychological Bulletin, 130(1), 3-18.
 5. Lee SH, Kim JY, Yeo S, Kim SH, Lim S. Meta-Analysis of Massage Therapy on Cancer Pain. Integr Cancer Ther. 2015;14(4):297-304. doi:10.1177/1534735415572885
 6. Angelopoulou E, Anagnostouli M, Chrousos GP, Bougea A. Massage therapy as a complementary treatment for Parkinson’s disease: A Systematic Literature Review. Complement Ther Med. 2020;49:102340. doi:10.1016/j.ctim.2020.102340
 7. Cho YS, Jeon JH, Hong A, et al. The effect of burn rehabilitation massage therapy on hypertrophic scar after burn: a randomized controlled trial. Burns. 2014;40(8):1513-1520. doi:10.1016/j.burns.2014.02.005
 8. Kanitz JL, Camus ME, Seifert G. Keeping the balance–an overview of mind-body therapies in pediatric oncology. Complement Ther Med. 2013;21 Suppl 1:S20-S25. doi:10.1016/j.ctim.2012.02.001