Diabetes Massage

Onze ervaren masseurs passen technieken toe die gericht zijn op het stimuleren van de energiecirculatie en het herstellen van het evenwicht in het lichaam.

Onze diabetische massage bij Fair Wellness biedt speciale aandacht voor de doorbloeding van kleine bloedvaten in de benen en voeten en stimuleert de belangrijkste organen die aan diabetisch gerelateerd zijn.

We begrijpen de impact van diabetes op de bloedsomloop en zenuwfunctie, en onze ervaren masseurs passen zachte technieken toe om de bloedcirculatie te bevorderen en de gezondheid van de benen en voeten te verbeteren. Door gerichte massage en stimulatie van drukpunten helpen we de spanning te verminderen, eventuele pijn te verlichten en organen te stimuleren.

We gebruiken bij deze massage verschillende technieken en hulpmiddelen: Zweedse technieken voor ontspanning en stimulatie van de bloedsomloop en technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde die worden gebruikt om de functie van de nieren, lever, milt en alvleesklier te stimuleren.

Uitleg van de werking van massage bij de diabetes

Bij diabetes spelen verschillende organen een belangrijke rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het beheersen van de ziekte. Hier is een uitleg over de werking van enkele organen in relatie tot diabetes:

1. Alvleesklier: De alvleesklier produceert insuline, een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed in de lichaamscellen te transporteren. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier geen of onvoldoende insuline, terwijl bij diabetes type 2 de cellen in het lichaam niet goed reageren op insuline.

2. Lever: De lever speelt een belangrijke rol bij het opslaan en vrijgeven van glucose. Bij diabetes kan de lever te veel glucose vrijgeven, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

3. Nieren: De nieren spelen een rol bij het filteren van afvalstoffen uit het bloed. Bij diabetes kan een hoge bloedsuikerspiegel de nieren beschadigen, wat kan leiden tot nierproblemen.

4. Hart en bloedvaten: Diabetes verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, omdat hoge bloedsuikerspiegels de bloedvaten kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot problemen zoals hartaanvallen, beroertes en slechte bloedcirculatie.

5. Darmen: Naast de specifieke organen stimuleren we de darmen. Studies*) hebben uitgewezen dat buikmassage de niveaus van geglyceerd hemoglobine, totaal cholesterol, Enterobacter en Bifidobacteriën significant verbeteren.

*) Xie Y, Huan MT, Sang JJ, et al. Clinical Effect of Abdominal Massage Therapy on Blood Glucose and Intestinal Microbiota in Patients with Type 2 Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2022;2022:2286598. Published 2022 Aug 3. doi:10.1155/2022/2286598

Bij Fair Wellness begrijpen we het belang van het stimuleren van de doorbloeding, vooral in de benen en voeten, voor mensen met diabetes. Door middel van massage en specifieke technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen we de doorbloeding bevorderen en de werking van de organen ondersteunen.

Onze ervaren masseurs passen technieken toe die gericht zijn op het stimuleren van de energiecirculatie, metabolisme en het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Door de nadruk te leggen op de benen en voeten, waar de doorbloeding vaak verminderd is bij diabetes, kunnen we de bloedstroom verbeteren en de voedingsstoffen- en zuurstoftoevoer naar de weefsels optimaliseren.

Het is echter belangrijk op te merken dat onze massagebehandelingen ter ondersteuning zijn en geen vervanging vormen voor medische behandelingen of advies. We behandelen alleen klanten als ze hun suikerwaarde ‘onder controle’ hebben. Klanten met diabetisch type 1 adviseren we voor de behandeling en 30 minuten na hun behandeling hun suikerspiegel te controleren. Onze behandelingen zullen (in principe een positieve) invloed hebben op de suikerspiegel. Klanten zijn zelf verantwoordelijk voor het controleren en reguleren van hun suikersspiegel.

Hoe verloopt de behandeling?

Stap 1: Intake en voorbereiding

 • We zorgen voor een rustige en comfortabele omgeving, met gedempt licht en ontspannende muziek.
 • We begeleiden u naar behandelkamer en vragen u uw schoenen en sokken uit te trekken.
 • Intakegesprek: Wij voeren altijd een intakegesprek en vragen u als klant naar eventuele specifieke klachten en medische geschiedenis in algemene zin en met betrekking tot diabetes.
 • We controleren uw voetgezondheid en plaatsen u in een warm voetbad met stimulerende kruiden.
 • We geven u uitleg over de massage die gericht is op het verbeteren van de doorbloeding en het stimuleren van de functie van de nieren, lever, milt en alvleesklier.
 • Na 5 a 10 minuten halen we u uit het voetbad, drogen de voeten en vragen u zich te ontkleden (ondergoed blijft aan) en op behandel tafel te gaan liggen.
 • U krijgt een warme handdoek over de voeten (en onderlijf).

Stap 2: Ontspanningstechnieken

 • We beginnen met rustgevende technieken zoals langzame en diepe ademhalingsoefeningen en massage om u in een ontspannen staat te brengen.
 • We gebruiken zachte strijkbewegingen over het hele lichaam om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren te ontspannen.

Stap 3: Benen en voeten

 • We brengen een verwarmende olie aan op de benen en voeten om de doorbloeding te bevorderen.
 • We gebruiken langzame, ritmische bewegingen met de handpalmen en vingertoppen om de spieren van de benen en voeten te masseren.
 • We besteden veel aandacht aan de voeten. De geven speciale voet reflexstimulatie op de voetzolen en de reflexpunten die verband houden met de hart, nieren, lever, milt en alvleesklier.
 • We gebruiken technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, zoals drukpunten en meridiaanstimulatie, om de energiestroom te bevorderen en de organen te ondersteunen.

Stap 4: Rug en schouders

 • We gaan verder met het masseren van de rug en schouders met behulp van diepe knedingen en strijkbewegingen. Focus ligt daarbij op het losmaken van eventuele spanning en het verbeteren van de bloedcirculatie in dit gebied.
 • We gebruiken technieken zoals acupressuurpunten langs de rug en de meridianen die verband houden met de nieren, lever, milt en alvleesklier.

Stap 5: Handen en armen

 • We masseren aan de handen en armen door zachte knedingen en strekkingen uit te voeren.
 • We masseren de reflexpunten op de handen die in verband staan met de organen.
 • We stimuleren de doorbloeding en ontspanning van de spieren om eventuele spanning in dit gebied te verminderen.

Stap 6: Afsluiting

 • We sluiten de massage af met rustige strijkbewegingen over het hele lichaam om de cliënt weer tot rust te brengen.
 • Daarbij richten we ons ook om diep adem te halen en eventuele laatste spanning los te laten.
 • Wij vertellen u wat ons is opgevallen en adviseren u over het bevorderen van een gezonde levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en het volgen van medische richtlijnen met betrekking tot diabetes. Natuurlijk ontbreekt ook niet het advies over het vervolg op uw diabetes massage.

Let op: Bij Fair Wellness respecteren wij altijd uw grenzen en individuele behoeften! Wij zijn professionele masseurs die dagelijks bezig zijn met de gezondheid van onze klanten. Wij zijn geen medische professionals. Wij kunnen u daarom alleen een lekenadvies geven. Raadpleeg indien nodig altijd een medisch professional.