Massage voor Zwangere Vrouwen: Zorg, Ontspanning en Voordelen

Zwangerschap is een prachtige en transformerende periode in het leven van een vrouw. Tijdens deze negen maanden ondergaat haar lichaam echter ingrijpende veranderingen en fysieke stress. Een manier om de zwangerschapsreis comfortabeler te maken, zowel fysiek als mentaal, is door middel van zwangerschapsmassage. Laten we eens kijken naar de aandachtspunten, veiligheidheid en voordelen van deze speciale vorm van massage.

Aandachtspunten bij Zwangerschapsmassage

 1. Professionele Beoefenaars: Het is van cruciaal belang om een goed opgeleide massagetherapeut te kiezen die ervaring heeft met zwangere vrouwen. Zij begrijpen de anatomie en fysiologie van zwangerschap en kunnen hierop inspelen.
 2. Trimesters: De massage moet worden aangepast aan het stadium van de zwangerschap. Wat comfortabel is in het eerste trimester, kan ongemakkelijk zijn in het derde. Een ervaren therapeut weet hoe ze de juiste technieken op het juiste moment moet toepassen.
 3. Ligging: Veel zwangerschapsmassages worden uitgevoerd terwijl de vrouw op haar zij ligt, ondersteund door kussens voor comfort en stabiliteit. Fair Wellness heeft extra luxe verstelbare behandeltafels.

Veiligheidheid

 1. Medische Geschiedenis: Het is essentieel dat de zwangere vrouw haar massagetherapeut op de hoogte brengt van eventuele complicaties of medische aandoeningen.
 2. Druk Vermijden: Diepe weefselmassage en drukpunten moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden, omdat ze de baarmoeder kunnen stimuleren.
 3. Positie: Zorg ervoor dat de massagetafel speciaal is ontworpen om de zwangere buik te ondersteunen. Liggen op de buik is meestal niet meer mogelijk na het eerste trimester.

Voordelen van Zwangerschapsmassage

 1. Stressvermindering: Zwangerschap brengt vaak extra stress met zich mee. Massage kan helpen ontspannen en het algehele welzijn verbeteren.
 2. Pijnverlichting: Veel zwangere vrouwen ervaren pijn in de onderrug, nek en schouders. Massage kan verlichting bieden door gespannen spieren los te maken.
 3. Verbeterde Slaap: Door de ontspanning die massage biedt, kunnen zwangere vrouwen beter slapen, wat essentieel is voor zowel henzelf als de baby.
 4. Minder Zwangerschapskwalen: Massage kan helpen bij het verminderen van zwelling, krampen en hoofdpijn, veelvoorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap.

Statistieken Spreken

 • Volgens een onderzoek in het Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology ondervond 78% van de zwangere vrouwen die regelmatig massages ontvingen een aanzienlijke vermindering van angst- en depressiesymptomen.
 • Het International Journal of Neuroscience publiceerde een studie waaruit bleek dat zwangere vrouwen die massage kregen, lagere niveaus van stresshormonen vertoonden.

Een Laatste Gedachte

Zwangerschapsmassage is meer dan alleen een verwennerij; het is een waardevolle aanvulling op de prenatale zorg. Het biedt een veilige en effectieve manier om de fysieke en emotionele uitdagingen van de zwangerschap aan te pakken. Als je zwanger bent of iemand kent die dat is, overweeg dan om de voordelen van zwangerschapsmassage te ervaren onder begeleiding van een ervaren massagetherapeut. Het is een cadeau aan jezelf en aan de groeiende kleine binnenin.

Bronverwijzingen:

 • Field, T., Hernandez-Reif, M., & Hart, S. (1999). Theakston, H., Schanberg, S., & Kuhn, C. (1996). Pregnant women benefit from massage therapy. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20(1), 31-38.
 • Diego, M. A., Field, T., Hernandez-Reif, M., Hart, S., Brucker, B., & Field, T. (2001). Pregnancy massage reduces prematurity, low birthweight and postpartum depression. Infant Behavior and Development, 24(1), 37-41.
 • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Deeds, O., Figueiredo, B., & Ascencio, A. (2009). Massage therapy effects on depressed pregnant women. The Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 30(4), 271-275.