Massage en Houding: Een Weg naar Een Betere Lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is cruciaal voor ons algehele welzijn. Het heeft invloed op hoe we ons voelen en hoe anderen ons zien. Helaas kunnen veel mensen, door het moderne sedentaire leven en langdurig zitten, last hebben van slechte houdingsgewoonten. Gelukkig kan massage een waardevolle rol spelen bij het verbeteren van de lichaamshouding en het verlichten van daarmee gepaard gaande pijn en ongemak.

De Impact van Slechte Houding

Slechte houding, zoals voorovergebogen schouders, een gebogen rug, of een voorwaartse nekpositie, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Rugpijn: Een slechte houding plaatst extra druk op de wervelkolom, wat kan leiden tot chronische rugpijn.
 • Nek- en Schouderpijn: Voorwaartse neiging van het hoofd kan nek- en schouderpijn veroorzaken.
 • Hoofdpijn: Spanning in de nek en schouders als gevolg van slechte houding kan hoofdpijn veroorzaken.
 • Ademhalingsproblemen: Een samengeknepen houding kan de ademhaling beperken, wat kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 • Spijsverteringsproblemen: Een slechte houding kan de spijsvertering beïnvloeden en maagklachten veroorzaken.

Hoe Massage Helpt bij Houdingsverbetering

Massage kan op verschillende manieren bijdragen aan het verbeteren van de lichaamshouding:

 • Spierontspanning: Massagetherapie kan spierspanning verminderen, met name in de nek, schouders en rug. Dit helpt de spieren om langer en sterker te worden, waardoor een betere houding mogelijk wordt.
 • Bewustwording van het Lichaam: Een ervaren massagetherapeut kan cliënten bewust maken van hun lichaamshouding en hen leren hoe ze deze kunnen verbeteren. Dit bewustzijn kan cliënten helpen om gedurende de dag betere houdingsgewoonten aan te nemen.
 • Pijnverlichting: Massage kan pijn die verband houdt met slechte houding verminderen. Wanneer pijn afneemt, zijn mensen eerder geneigd hun houding te verbeteren.
 • Flexibiliteit en Mobiliteit: Massage kan de flexibiliteit en mobiliteit van gewrichten verbeteren, wat het gemakkelijker maakt om een goede houding aan te nemen en te behouden.

Statistieken en Feiten

Hier zijn enkele statistieken en feiten die de relatie tussen massage en houdingsverbetering onderstrepen:

 • Uit een onderzoek in het Journal of Bodywork and Movement Therapies bleek dat massage effectief kan zijn bij het verbeteren van de houding en het verminderen van pijn bij mensen met chronische nekpijn.
 • Volgens de American Massage Therapy Association meldt 88% van de volwassenen die regelmatig massage ontvangen een verbetering in hun houding en algemeen welzijn.

Conclusie

Een goede lichaamshouding is van vitaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Massage is een waardevolle aanvulling gebleken op het bevorderen van een betere houding. Door spierontspanning, bewustwording van het lichaam en pijnverlichting kan massage cliënten helpen hun houding te verbeteren en de gezondheidsproblemen die verband houden met een slechte houding te verminderen. Dus, als je worstelt met je houding, overweeg dan om massage op te nemen als onderdeel van je routinematige zelfzorg.

Bronverwijzingen:

 • Smith, L. L., Keating, M. N., Holbert, D., & Spratt, D. J. (1999). The effects of athletic massage on delayed onset muscle soreness, creatine kinase, and neutrophil count: a preliminary report. *Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 29*(2), 93-96.
 • American Massage Therapy Association (AMTA). (2022). “2019 Consumer Survey Fact Sheet.” AMTA. Link
 • Monticone, M., Ferrante, S., Vernon, H., Rocca, B., & Ferrari, S. (2016). “Effect of a Global Postural Reeducation Program on Patients with Chronic Nonspecific Neck Pain: A Randomized Controlled Trial.” Physical Therapy, 96(9), 1408-1416.