Hoe Massage Angst en Depressie Kan Verminderen: Een Helende Aanraking

Het moderne leven brengt vaak een overvloed aan stress en zorgen met zich mee, wat kan leiden tot angst en depressie. Deze aandoeningen hebben een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven, maar gelukkig zijn er holistische benaderingen om deze emotionele last te verlichten. Eén zo’n benadering is massage. Laten we eens dieper ingaan op hoe massage kan bijdragen aan het verminderen van angst en depressie, ondersteund door bronverwijzingen en statistieken.

De Rol van Massage bij Stressvermindering

Stress is een belangrijke trigger voor angst en depressie. Regelmatige massages kunnen echter aanzienlijk helpen bij het verminderen van stressniveaus:

 1. Verlaging van Cortisol: Onderzoek toont aan dat massage de cortisolspiegels kan verlagen, het stresshormoon dat verband houdt met angst en depressie.
 2. Toename van Serotonine en Dopamine: Massage stimuleert de afgifte van serotonine en dopamine, neurotransmitters die een rol spelen bij het reguleren van stemming en emoties. Hogere niveaus van deze chemische stoffen worden geassocieerd met een betere gemoedstoestand.

Angstverlichting Door Aanraking

Angst kan het lichaam en de geest in een constante staat van waakzaamheid houden. Massage kan helpen bij angstverlichting:

 1. Ontspanning van Spieren: Massage ontspant gespannen spieren en bevordert fysieke ontspanning, wat op zijn beurt kan leiden tot mentale ontspanning.
 2. Ademhaling en Hartslag: Massage kan de ademhaling vertragen en de hartslag verlagen, wat helpt bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het verminderen van angstsymptomen.

Depressie Verlichten met Aanraking

Depressie kan het gevoel van isolatie versterken, maar massage biedt een gevoel van verbondenheid en comfort:

 1. Aanraking en Verbondenheid: Massage voorziet in de basisbehoefte aan aanraking en menselijke verbondenheid, wat eenzaamheid kan verminderen.
 2. Endorfines: Tijdens een massage worden endorfines vrijgegeven, waardoor depressieve gevoelens verminderen en een gevoel van welzijn ontstaat.

Statistieken die Spreken

 • Volgens de American Massage Therapy Association (AMTA) heeft 88% van de mensen die massage ontvangen, gemeld dat het hen hielp om stress te verminderen.
 • Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry toonde aan dat massage een significante vermindering van depressiesymptomen bij personen met een depressieve stoornis veroorzaakte.
 • Een studie gepubliceerd in The Journal of Alternative and Complementary Medicine wees uit dat massage effectief was in het verminderen van angstniveaus bij patiënten met angststoornissen.

Het mag duidelijk zijn dat massage een krachtige bondgenoot kan zijn in de strijd tegen angst en depressie. Als aanvulling op andere behandelingen kan massage een aanzienlijke verbetering van de geestelijke gezondheid bevorderen. Overleg altijd met een zorgverlener voordat je massage als onderdeel van je behandelplan opneemt.

Bronverwijzingen:

 • Field, T. (2018). Massage therapy research review. Complementary Therapies in Clinical Practice, 31, 25-36.
 • Hou, W. H., Chiang, P. T., Hsu, T. Y., Chiu, S. Y., Yen, Y. C., & Shyu, J. F. (2010). Treatment effects of massage therapy in depressed people: a meta-analysis. Journal of Clinical Psychiatry, 71(7), 894-901.
 • Sherman, K. J., Ludman, E. J., Cook, A. J., Hawkes, R. J., Roy-Byrne, P. P., Bentley, S., … & Cherkin, D. C. (2010). Effectiveness of therapeutic massage for generalized anxiety disorder: a randomized controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(10), 1073-1088.