Beeldschermwerk en Massage: Verlichting van Klachten en verbeterde Productiviteit

In de hedendaagse digitale wereld brengen veel mensen aanzienlijke tijd door achter een beeldscherm, of het nu op kantoor is of thuis. Deze constante blootstelling aan beeldschermen kan leiden tot verschillende klachten die variëren van pijnlijke nek en schouders tot vermoeide ogen. Gelukkig kan regelmatige massage niet alleen verlichting bieden voor deze klachten, maar ook een cruciale rol spelen in het bevorderen van algemeen welzijn.

De Impact van Beeldschermwerk

Moderne werkzaamheden hebben ons vaak vastgeketend aan onze bureaus, waardoor we langdurig in dezelfde houding zitten. Veelvuldig gebruik van mobile telefoons vergroten deze problemen. Een slechte werkhouding, gecombineerd met het staren naar een computerscherm kan leiden tot een reeks van klachten:

 1. Nek- en Schouderpijn: Langdurig turen naar een scherm kan spanning veroorzaken in de nek- en schouderspieren.
 2. Rugklachten: Een slechte houding en gebrek aan beweging kunnen resulteren in lage rugpijn.
 3. Oogvermoeidheid: Het constante focussen op een scherm kan leiden tot vermoeide, droge ogen en zelfs hoofdpijn.

Massage als Verlichting

Massage kan een effectieve manier zijn om de negatieve effecten van beeldschermwerk te bestrijden. Enkele voordelen zijn:

 1. Ontspanning van Spieren: Gerichte massage ontspant de gespannen nek- en schouderspieren, wat de pijn verlicht.
 2. Verbeterde Bloedcirculatie: Massage bevordert de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van rugpijn.
 3. Oogontspanning: Specifieke massages voor het gezicht en de ogen kunnen de spanning verminderen en de bloedsomloop bevorderen.

Werkplek Inrichting voor Gezondheid

Naast massage is een goede werkplek inrichting van essentieel belang voor het voorkomen van klachten. Enkele tips:

 1. Ergonomische Stoelen en Bureaus: Investeer in meubilair dat de juiste ondersteuning biedt aan de rug en nek.
 2. Regelmatige Pauzes: Sta op, stretch en beweeg regelmatig om stijfheid te voorkomen.
 3. Oogpauzes: Neem regelmatig korte pauzes om de ogen te ontspannen en te focussen op andere objecten.

De Opkomst van “Tech Bochels”

In ons moderne tijdperk, waarin technologie de overhand heeft, is er een nieuw fenomeen opgedoken dat aandacht verdient: de opkomst van “tech bochels.” Deze ongewenste metgezellen worden gevormd door de constante buiging en voorovergebogen houding die we aannemen wanneer we onze mobiele telefoons of laptops gebruiken.

Hoe ontstaan ze? 📱💻

Het menselijk lichaam is prachtig aangepast aan verschillende omgevingen, maar het is niet ontworpen om urenlang gebogen te zitten terwijl we turen naar kleine schermen. De nek, die de taak heeft het hoofd in balans te houden, ervaart aanzienlijke stress wanneer het in een voorovergebogen positie wordt gedwongen. Dit resulteert niet alleen in spanning en pijn, maar kan uiteindelijk leiden tot de vorming van wat informeel bekend staat als de “tech bochel.”

Een generatie van voorovergebogen houding: 🧘‍♂️

De technologische revolutie heeft ons ongetwijfeld talloze voordelen gebracht, maar heeft ook een schaduwzijde. Onze huidige levensstijl, vaak gekenmerkt door uren scrollen, swipen en typen, heeft geleid tot een generatie die vatbaar is voor houdingsgerelateerde problemen. Het is niet ongebruikelijk om mensen te zien met gebogen nekken, gekluisterd aan hun apparaten.

Preventie en genezing: 🌐

Gelukkig kunnen we actie ondernemen om de vorming van deze “tech bochels” te voorkomen. Bewustwording van onze houding, regelmatige pauzes nemen en het versterken van de spieren rond de nek en schouders zijn essentiële stappen. Daarnaast kan massage een doeltreffende manier zijn om de opgebouwde spanning te verlichten en de natuurlijke kromming van de wervelkolom te herstellen.

Kortom, laten we niet toestaan dat onze technologische gemakken ten koste gaan van onze gezondheid. Het is tijd om te streven naar een evenwichtige relatie met onze apparaten en onze lichamen te koesteren, zodat we kunnen genieten van de voordelen van de digitale wereld zonder concessies te doen aan onze houding en welzijn.

Conclusie

Beeldschermwerk hoeft niet automatisch gepaard te gaan met pijn en ongemak. Door regelmatig massages te integreren en aandacht te besteden aan de ergonomie van de werkplek, kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen. Een gezonde werkplek draagt bij aan het algehele welzijn, waardoor men productiever en gelukkiger kan werken.

Bij Fair Wellness zien we veel mensen met klachten die terug te voeren zijn naar Beeldscherm werk. In veel gevallen blijkt dat mensen zich hier niet van bewust zijn. Naast het verlichten van de klachten helpen we onze klanten graag hun werkplek beter in te richten. Heeft u daar belangstelling in? Maak dan snel een afspraak.

Bronnen:

 • Smith, A., & Johanson, J. (2015). The Impact of Office Ergonomics on Attaining Sustainable Employee Performance. International Journal of Advanced Ergonomics, 5(1), 42–56.
 • Chen, S. M., Liu, M. F., Cook, J., Bass, S., & Lo, S. K. (2005). Sedentary lifestyle as a risk factor for low back pain: a systematic review. International Archives of Occupational and Environmental Health, 78(3), 1–16.